1800 Kalori

Bugün T.C. Sağlık Bakanlığı Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyet Bölümünde randevum vardı.
Aynı zamanda Sağlık Çalışanları GREVİ de var olduğundan gitmeden önce Hastaneyi arayıp Grev olup olmadığını ve çalışıp çalışmadıklarını sordum. Grev yokmuş, çok güzel, gidebilirim dedim, kendi kendime.



Bir heyecan, bir heyecan, diyetisyenin karşısına çıkacağız, aman siyah mı giyelim zayıf görünmek için, ne yapalım :)))

İçeri girdim, adım soruldu ama listede bulunamadı, randevuyu nereden aldığım soruldu, İç Hastalıkları Sekreterliğinden dedim, randevu kağıdım istendi, kağıdı verirken 28 Aralık Çarşamba yazdığını gördüm, bugün 21 Aralık, tam bir hafta önce gelmişim. Demek ki ne kadar çok istiyorum diyete başlamayı :))

Diyetisyen hanım sağolsun, gelmişken bakalım dedi. Sevindim. Nerede oturayım dedim. Masasının karşısındaki büyük deri sandelyeyi gösterdi. Aferin ama, sandalyeleri özellikle çok büyük olanını tercih etmişler. Bizim gibi kilolu ve obez olanların her sandalyeye sığamadıklarını ve dar sandalyelerden nefret ettiklerini biliyorlar sanırım.

Neyse oturdum, paltomu kucağıma aldım, elimdeki çantamı masanın üstüne, bilgisayarın arkasına koydum.
İç Hastalıklarında yapılan tahlil sonuçlarını göstereyim mi dedim? Tahlil sonuçlarına baktı, kolesterol ve şeker seviyeniz çok güzel, bir sorun yok dedi.

Sonra, size bir diyet listesi vereceğim dedi. Masanın sağ tarafındaki plastik telli dosyaların arasından daha önceden hazırlanmış 3-4 sayfa diyet listesini çıkardı. Ben dayanamadım söylenmeye başladım. Aslında kolay kolay söylenmem, terslenmem. Ne olduysa :((

Adımı sordunuz sadece, yaşımı, boyumu, kilomu, mesleğimi, beslenme alışkanlığımı vs. hiç bir şey sormadan hemen liste çıkarıyorsunuz. Bari yalandan da olsa bunları sorun, bilgisayara işleyin de aynı listeyi yazıcıdan falan çıkarın dedim. Diyestisyen şaşırdı, biz her gelenle böyle sorun yaşıyoruz dedi.

Elimizde gerekli malzememiz yok, siz boy kilo endeksi ve gerekli zayıflama vs. ölçüm vs olan bir obezite, zayıflama merkezi olan bir hastaneye gitmelisiniz. Onlar sizi çok daha iyi takip ederler. Bize verilen imkanlar bu kadar ... dedi . Güler misin, ağlar mısın?

Neresi peki orası, hangi hastanede var? Siz araştırıp bulacaksınız, bilmiyorum. Adını bile söylemiyor....
Moralim sıfır, bakın dedim, ben hastanelere 4-5 yılda bir giderim, bu böyle olmaz, başhekimle mi konuşalım, ne yapalım. Baktım tartışma olacak. ve yararı olmayacak, sustum. Önündeki listeye bir şeyler yazmaya ve bir şeyler anlatmaya başladı.

Ben off durumdaydım ve sessizce bekliyordum, fişi çekmiştim yani. Sadece, sizin çok canınız sıkılıyordur burada dedim, neden dediysem.... hakaret etmeyin dedi. Ben de 40 yaşındayım şu ana kadar kimseye hakaret etmedim dedim. Ben öyle algılıyorum dedi. Ben öyle değil dedim, sustum. O tekrar bir şeyler demeye, diyet listesini açıklamaya devam etti. Kusura bakmayın dedim ve çıktım.

Moral sıfır, ne umdum ne buldum....
Sonra dedim kendi kendime, sen ye ye şişmanla, sonra milletten diyet listesi vs. diye eline 1800 kalorilik diyet listesi diye bir kağıt sıkıştırsınlar.... Suç senin, sen obez ol, sonra milletten medet um. Suç benimdi.

Halbuki ben tüm tahlillerim yapılır, beslenme alışkanlıklarım kontrol edilir, yaşam aralığım ve saatlerim incelenir ve nerede yanlışlar yapmışım tespit edilir. İşte, vücut yağ, kas, su oranları çıkartılır, bir kenara yazılır, 15 gün sonra gelin bakalım neler olmuş, falan filan yani gözümde bildiğiniz ana sınıfı itinasında bir yer hayal etmiştim....

Öğrencinin öğretmenini sevmesi başarısında çok önemli bir faktördür.
Obezlerin diyetisyenlerini sevmesi de kilo vermelerindeki kilit noktadır.
Her diyetisyen karşısındaki obezlere en ince şekilde davranmalıdır, kırmadan.
Gerekirse diyetisyen yanında psikolog eşliğinde, gerekli telkinler, moral motivasyonlar verilmelidir....

Çok mu abarttım....?

İşte böyle, ne umdum, ne buldum?
Ben şimdi ne yapacağım, nereye gideceğim?

Karnım acıktı....

Hemşire ...

Oldum olası hastahaneleri hiç sevmem. Doktorlardan, iğnelerden, ilaçlardan, hastahane kokusundam korkarım.

Hastahaneler de ana baba günü zaten. Telefon ile veya internetten randevu almak her baba yiğidin harcı değil. Sabahın köründe hastahane kapısına gidip kuyruk beklemek ise apayrı bir beceri.

Ne zaman hastahaneye gitsem sanki daha beter hasta oluyorum. Tepeden tırnağa terliyorum, yoruluyorum, beklerken bir iki kişi ile kavga ediyorum. Bizim zeki ve başkalarının hakkını yemeğe alışık hasta halkımıza dayanamıyorum. Hasta halinle hastahanede başkalarının haklarını yeme bari...

Her neyse, bu konu başlı başına bir konu ve yazılacak o kadar çok şey var ki. Milletçe hastayız ve hastahane kapılarındayız.

14 Aralık Çarşamba günü uzun bir aradan sonra Ümraniye Devlet ve Araştırma hastahanesi İç Hastalıkları Bölümüne gittim. Yorgunluk ve halsizlik şikayetimi, zayıflayamama şikayetimi belirttim doktora.
Doktor Hanım çok güzel dinledi ve kan tahlili istedi.

Üst kata kan kayıt bölümüne gittim. Aman Allahım o ne, numaratörden fiş aldığımda önümde tam 135 kişi olduğunu öğrendim. Numaratör 500 ü devirdi ve sonra tekrar o dan başladı benim sıram 24.
Bekle, bekle, bekle, sabırla bekledim. ve sıra bana geldi.

Kan tüplerimi aldım ve kan verme yerine geldim.
5 hemşire cayır cayır kan alıyorlar hastalardan, girişteki görevli kayıt yaptı tekrardan ve bir hemşirenin önündeki kocaman koltuğa oturdum. Sol kolumu sıvazladım ve kendimi hemşireye teslim ettim.
O kadar korkarım ki kan vermekteni iğneden, ... :((

Hemşire pazuma damarı sıkıca bağladı ve yumruğunu sık dedi ve kan almaya başladı.
herhalde korktuğumu ve çekindiğimi anladı, rahatlatmak için sorular sormaya başladı.
Hemşire : Şeker var mı sende?
Ben : Hayır Yok
Hemşire: Bu kiloyla gidersen, seneye kalmaz şeker çıkar sende.
Ben: Öyle mi? :(((
Hemşire: Yaşın Kaç?
Ben: 40
Hemşire: 10 seneye kalmaz da öbür tarafa gidersin. :)) Ölürsün :))
Ben: :(((

Hemşire ablam ne güzel moral verdi değil mi?? :))))))

Her neyse, 16 Aralık Cuma
Yine mahşer yeri, sonuçları göstereceğim bu sefer.
İçeriye girdik, bu sefer 2 genç bayan doktor var.
Sonuçlarım iyi çıkmış.
Diyet yapmama engel bir şey yokmuş.
Diyetisyene sevk edildim :)))

DİYETİSYEN ..... vay be, ne yapacağım ben şimdi ???